Laat taal je leven verrijken, kleuren en geuren

Lijst met albums
Literatuurprojecten

Ik maak nooit iets mee - Een literatuurproject uitgevoerd met groep 5/6. Ik maak nooit iets mee is een verhalenbundel van Guus Middag. Elk verhaal draait om een kleine gebeurtenis die groot wordt verteld. Bemand met stempels, typemachines en dichtbundels ging ik met de leerlingen aan de slag om zelf creatieve verhalen te schrijven over een kleine gebeurtenis uit hun leven. Elk verhaal begon met de zin Ik maak nooit iets mee. Maar... En dan komt het: een uitbundig verhaal, afsluitend met een gedicht en mooi afgewerkt met stempels. Ware kunstwerken! En enthousiaste klassen! Dat schrijven zo leuk kon zijn, dat wisten de leerlingen van tevoren niet.  

Ik schilder je in woorden - Een literatuurproject uitgevoerd met groep 7/8. In deze workshop kregen de leerlingen eerst vreemde vragen voorgeschoteld, waardoor ze op een creatieve manier naar zichzelf gingen kijken. Een of twee antwoorden werden vervolgens geschilderd. Niet met kwasten, maar met rollers en sponsen. Een waar kunstavontuur. Aan het eind, als de verf droogde, was het tijd om een gedicht te schrijven, passend bij het schilderij. Zodra het schilderij droog was, werd het gedicht erin geschreven. Zo werden de beeldgedichten compleet gemaakt. De workshop leverde verrassende resultaten op, prachtige gedichten en vooral unieke kunstwerken. 

Deze workshops zijn uitgevoerd op 10 basisscholen in de Bommelerwaard (oktober 2015) 
Heeft u ook een literatuurproject op school en/of wilt u meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. 

Vlielab (TaalBeeld-project i.s.m. BIK'er Anton Klein)

Vlielab is een TaalBeeldproject waarin kinderen de mogelijkheid krijgen om labmedewerker te worden. Vlielab is oorspronkelijk bedacht voor het festival Into The Great Wide Open (uitgevoerd in september 2015), maar eigenlijk behoort het lab op elk festival thuis.  ->  Kinderen melden zich bij ons loket. Daar ontvangen ze een officiële toegangspas en een veldonderzoeksformulier om de heersende kwalen van het festival in kaart te brengen. Denk aan festivalkoorts, dansblaren, dwarrelletters en krokodillentranen. Vervolgens kunnen de kinderen in het lab aan de slag. De juiste ingrediënten zoeken, woorden vermalen, mengsels roeren of kruiden onder de loep nemen. Als heuse laboranten maken ze medicijnen op bestelling die klaar worden gezet in de apothekerskast. Het labproject is een echte doe-workshop waarin 'serieus' hard gewerkt wordt. 

Activiteiten kinderboekenweek

Elk jaar heeft de kinderboekenweek een nieuw thema. Dat betekent elk jaar nieuwe, prikkelende workshops bedenken en uitvoeren. Dit jaar is het thema 'Raar maar waar' waarbij ik samen met Bertine Termeer de workshop Verlichte schatkamers heb ontwikkeld. We onderzoeken woorden zoals waarde en waardevol, en wat is er nu eigenlijk echt bijzonder? Bijzonder genoeg om veilig te bewaren, maar ook om aan iedereen te laten zien? Maak je eigen verlichte schatkamer en stop datgene erin wat voor jou van waarde is. 

In 2016 -> thema: raar maar waar (workshop Verlichte Schatkamers i.s.m. Bertine Termeer) 

In 2015 -> thema: feest (workshop Feestbeestjes i.s.m. BIK'er Anton Klein)

In 2014 -> thema: sport & spel (schrijven over sport) 

Naschoolse kunstactiviteiten

Op sprokkelavontuur in de natuur, een rariteitenraam timmeren, gekke beestjes ontwerpen, eigen boekjes schrijven, wenslichtjes spuiten, windvangers maken en nog veel meer...

Op zoek naar een leuke naschoolse kunstactiviteit? Neem vrijblijvend contact met me op. 

Krachtwoorden (i.s.m. durf!coach Robert Timmermans)

Een uniek project vol durf, identiteit en krachtwoorden. Een sterke workshop waarin we zoeken naar dat ene woord dat in jou schuilt. Een woord om te delen, te geven, te wensen. ->  Het project start met het sprokkelen van woorden die voor een mooie woordenschat zorgen. Daarna zoeken we naar eigen woorden, eigen kracht. Als afsluiting schrijven we een gedicht over onszelf. In deze workshop ontstaan unieke woorden uit unieke mensen. 

Het project is bij vijf verschillende scholen uitgevoerd in Oosterhout. Reacties: Verbazingwekkend, fantastisch en prikkelend. Klassen vol prachtige kinderen die zelfs de juffen en meesters verbaasden met hun krachtwoorden. 

Dag!Boek (TaalBeeld-project i.s.m. BIK'er Anton Klein)

Dag!Boek is een TaalBeeld-project dat draait om identiteit. Bij het Dag!Boek-loket kunnen kinderen een paspoort aanvragen. Na enkele officiële handelingen wordt dit document verstrekt en kunnen kinderen hun ervaringen, vondsten, gedachten en wensen op tekstuele en beeldende wijze vastleggen. In een inspirerende werkomgeving gaan kinderen (en ook volwassenen) aan de slag met woorden, beelden, natuurlijk materiaal, stempels en verf. Een mooi project om stil te staan bij wie je bent, wat je denkt, wat je mooi vindt. Een uniek document om te bewaren. 

Dag!Boek is uitgevoerd tijdens Into The Great Wide Open (5 t/m 7 september 2014), op het Snor Festival (21 september 2014), op Boekids (15 maart 2015) en tijdens de Kinderboekenweek in De Kring Roosendaal (14 oktober 2015)

Dichtvensters (TaalBeeld-project i.s.m. BIK'er Anton Klein)

Een project dat is ontwikkeld met de omgeving als inspiratiebron. Wat valt het kind op aan de omgeving van zijn woonplaats en hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze bijzondere plek altijd dichtbij is? Een project in samenwerking met BIK'er Anton Klein (www.antonklein.nl), waarin kinderen de bijzondere plek verbeelden en verwoorden, transformeren naar een klein, compact dichtvenster waardoor zij altijd naar hun favoriete locatie kunnen kijken (of een element daarvan, of een symbolische weergave). 

Ontdekken, onderzoeken, inleven, beleven, herinnering, vastleggen, creëren, emoties, verbinding, uiten. Een prachtig project dat we met veel plezier en passie hebben ontwikkeld. Een project dat een bijzonder plaats niet alleen een plekje in je hart geeft, maar ook visueel dichtbij is. Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met me op. 

Gorgelmormels (TaalBeeld-project i.s.m. BIK'er Anton Klein)

De fantastische gedichten van C. Buddingh' vormen de inspiratiebron en het vertrekpunt voor een prikkelend schrijf- en kunstproject 'De Gorgelmormels'. 'De Gorgelmormels' is een expressief kunstproject dat draait om taal, inleving, fantasie, verbeelding, kunst en creëren. We reizen door de bijzondere Gorgelwereld, onderzoeken en bewonderen om uiteindelijk zelf een Gorgelmormel te creëren. Een uniek wezen samengesteld van diverse, bijzondere materialen. Met natuurlijk een Gorgelgedicht erbij! 

Dit project is in samenwerking met BIK' er Anton Klein (www.antonklein.nl)

Wilt u de kinderen laten kennismaken met fantasie, het lezen en schrijven van gedichten en het maken van een klein, uniek kunstwerk? Dan is dit project iets voor u. Vraag naar de mogelijkheden. 

Dit project is uitgevoerd op een school in Rumpt. 

 


Wonderwaterwezens (TaalBeeld-project i.s.m. BIK'er Anton Klein)

Een workshop gebaseerd op de tentoonstelling van Ernst Haeckel ('Kunstformen der natur') die in 2013/2014 te zien is bij het Glasmuseum in Leerdam. Een workshop waarin kinderen een eigen uniek (w)onderwaterwezen creëren en vangen in een klein aquarium. 

Uitgevoerd namens Glasmuseum Leerdam bij Naturalis in de vorm van een doorlopende workshop (17-07-2014).  Aan het eind van de dag was de Wonderwaterwezenpopulatie aardig gegroeid; bijzondere wezens die natuurlijk ook fantastische benamingen kregen.

Daarnaast is het project ook uitgevoerd met de Kunstklas van het Heerenlanden College in Leerdam. Dit resulteerde in een prachtige expositie. 

Wilt u ook zo'n wonderlijk project laten uitvoeren, neem gerust contact met op. 

Verrijkingscursus Creatief schrijven

Verschillende schrijfvormen uitproberen, verhalen verzinnen, gedichten ontdekken, strips maken, songteksten schrijven. Taal leeft tijdens creatief schrijven. 

Vier keer uitgevoerd voor Scholengemeenschap Cambium in Zaltbommel (2011/2012). Elke cursus bestond uit 10 lessen. Lessen waarin kinderen op creatieve wijze taal konden beleven en vormen aangereikt kregen die zij konden gebruiken voor het verwoorden van gedachten en emoties. Ontdekken, plezier in taal en werken met taal & beeld stonden centraal. 

Gootspokenproject Zaltbommel 2014

In Zaltbommel zwerven gootspoken rond in de goten. Dit zijn kunstzinnige wezens gemaakt door kunstenaar Joris Baudoin. Inmiddels vind je ze ook buiten Zaltbommel. In samenwerking met de Culturele Commissie is er een project gelanceerd rondom deze prachtige wezens. Hiervoor heb ik het verhaal van de gootspoken mogen omschrijven naar een kinderverhaal dat in groep 4 en 5 voorgelezen is. Daarna gingen de kinderen op gootspokentocht in de stad waarvoor ik de rondleiding en begeleidende tekst heb mogen schrijven. De kinderen maakten vervolgens zelf een gootspook samen met Evelien Baudoin. Tot slot mocht ik in de klas komen en samen met de kinderen fantaseren en schrijven. De kinderen maakten zelf een boekje waarin het verhaal van hun eigen gootspook werd opgeschreven. Het verhaal dat ze zelf verzonnen hadden.